Bismillah..

Salam wbt..

Alhamdulillah.. habis sudah harini practical pertama kat Hospital Muadzam Shah.. kelakar je la.. pagi tadi bangun kelam kabut sedar2 dah nak pukul 7.. padan la kan.. letih dah 2 hari weekend bertapa dekat Bukit Gambang Resort City.. hehehe.. kantoi kan.. pergi Zero 2 Hero Herbalife Event.. 😀 sebab excited sangat Herbalife boleh turunkan balik berat yang saya gain mase cuti bulan 7 lepas.. hoho.. alang2 kene time balik Malaysia plus dekat Gambang je pun, which is dalam sejam dari Muadzam ni.. apalagi, try pegi laa… *wink*.. berazam kuat balik 3 bulan dah tak mau gain weight lagi.. huhu.. pleaseee…

bukan Herbalife point post ni.. well, sambung story.. alhamdulillah.. harini pukul 8 pagi, terpacak depan blok pentadbiran HMS (Hospital Muadzam Shah).. walaupun hajat hati nak bawak Mr. Khalid, tapi since belum cuba drive, ayah pun terpaksa merelakan diri untuk menghantar dan menjemput for first day ni.. sabar je la kan.. esok luse insyaAllah will drive sendiri..

Then, Dr. Azni bawak la saya pusing wad bersalin.. buat VE (vaginal examination) on three patients today.. malu la jugak mule2 tak reti pun rase bukaan tu mcm mane.. hahaha.. alhamdulillah.. doktor dan nurse sangat baik dan mengajar dgn bagusnya.. seronok!! dah boleh feel kepala baby from vagina..yeay!! boleh la kan tau mcm mne bile dah buka laluan tu.. 🙂 belum berjaya lagi tgk labor harini sebab semua patient pagi ni pun bukaan dalam 2-3 cm.. iA ade la tu peluangnye nanti… yang pasti, boleh la kan main palpate2 perut mak baby.. juga belajar CTG, dan Labor Calculator.. haaa.. malu rase nak bagitau yang actually i had already pass my final on O&G.. but my clinical skills… fuh!! hampir ke zero.. *lari menyorok*

kemudiannya, merayap2 jugak dekat Outpatient Department.. juga sangat happening dan mesra nurse dekat sana.. main cucuk2 saya ambik darah patients harini.. terketar jugak tangan lama tak buat.. hahaha.. last buat 3 4 tahun dulu kut.. padan la ketar kan.. patient cubaan ke-3 baru smooth boleh buat sendiri.. alhamdulillah.. nasib la budak2 TUDM tu saya kerjakan.. sory la yer.. hahaha.. nasib la kome2 datang buat medical check-up harini.. kene plak dengan doktor baru.. lol.. dah terperasan jadi doktor plak.. oopsss.. kekeke…

tak banyak sangat pun harini.. baru bertaaruf dengan doktor2 dan nurse2 sini.. pukul 1 dah balik.. teruk betul kan.. haha.. iA esok aim for better.. sempat la tengahari pegi makan tempat ibu.. elok plak ibu (mak mertua sepupu saya) memang handle kantin kat HMS.. oh, dapat makan free saya harini.. alhamdulillah.. 🙂

1st day ni memang pendek je rasa.. tapi banyak je la dapat pengalaman.. it’s a good experience.. good start.. will be better after this.. insyaAllah.. amin.. after all, memang kene ikhlaskan niat untuk belajar.. dan memang kena humble dengan semua especially nurse2 yang dah lama.. admit that you are lacking even you will be graduate from oversea medical university.. takde ape pun yang proud nye jadi student medic oversea.. after all, Allah tak nilai pun semua tu untuk masukkan kite dalam SyurgaNya rite?

Advertisements