Bismillah..
Salam wbt..

nampak sangat macam free je kan boleh men update blog ni.. ade lagi ke orang baca lepas berbulan dah tak update? huhu.. takdelah free mana pun, cuma rasa fun plak dapat update praktikal dekat Malaysia.. at least, kalau ada yang berminat nak baca kan..

so, harini memang ikut doktor ward round.. unexpected betul.. oh, today tersangat penat! round 2 wards from 8am until 5pm.. without break!! takde break lunch ke ape.. memang redah terus sampai petang.. minum air pun tak sempat.. fuhhh.. nak tercabut jugak kepala lutut berdiri.. ohh Dr. Aini.. macam mana lah die boleh steady jer berdiri buat kerja tak break.. salute laaa~~

tak sangka jugak banyak kes Hospital Muadzam Shah ni.. walaupun kes2 pelik banyak direfer ke HTAA Kuantan, but still for follow-up those cases, dilakukan juga dekat district hospital.. jadinya, still banyak cases yang menarik utk dijadikan case study.. plus, since district hospital ni multi-diciplines wards (kire campur segala jenis pesakit dalam satu ward), so tak payah susah2 nak pusing satu hospital untuk cover macam2 sistem.. ade je case DM, COPD, unstable angina, pneumonia, ESRD, leptospirosis, meliodosis, TB, pleural effusion, nephrotic syndrome dalam satu ward tu.. belum sempat lagi nak betul2 go through cases.. tapi sangat okay la..

Cakap pasal Dr. Aini sikit.. she is still new MO.. baru bulan ke-empat.. but Dr. Aini ni sangat lembut dan mesra pesakit.. “Makcik, buah pinggang tak comel sangat la.. kite kasi air sikit, tengok dulu esok macam mana yer”, “ATB ni.. bla bla..” sangat bersabar die melayan sorang2 pesakit.. sembang2 jugak dengan doktor.. hurm.. Dr. Aini graduates from UKM.. so, terkeluar la cerita Dr. Harlina.. hehehe.. die kate die pernah under Dr. Harlina utk bahagian ‘soft skill’.. so, memang die puji la Dr. Harlina sangat keibuan dan baik.. dan die belajar banyak dari Dr. Har untuk skill2 dengan pesakit ni.. awww.. padanlah lemah lembut.. Dr. Har tu idola student UKM katenye.. idola kitorang dekat Czech jugak doktor~~ ๐Ÿ˜€

tengah2 round, sekali ade plak bunyi loceng kebakaran.. cemas sekejap.. tapi pelik je la.. sebab takde pun kebakarannya.. rupa2nya latihan kebakaran.. jadinya, memang kenalah keluarkan pesakit dari ward.. sabar je lah, ade pesakit tu, terpaksa dikeluarkan dengan katil2 dan oksigen tank nye sekali!! mula2 nurse kesian nak susah2 bawak die keluar.. sekali sebab die cuak kena tinggal sorang2 dalam ward, usung keluar la jugak dengan katil dan oksigen tank nye!! hahaha.. lawak plak… ๐Ÿ˜€

harini.. tak pasal2 buat OT tak bergaji.. elok je pukul 5 petang, round pesakit yang last.. relapsed nephrotic syndrome.. datang sebab tak makan ubat lama.. edema both legs and face.. juga pesakit ni cukup signs of Cushing syndrome sebab terlalu lama treat dengan corticosteroid.. moon face, striae, buffalo neck, ascites, kecuali kaki die tak kurus.. tengah2 check die.. 2 3 kali pesakit dapat seizure attacks in few minutes.. rolled up eyes, jerking, unconcious.. cemas jgk staff semua.. mujur tak lama, after prescribe drug antiepileptic, resolve.. will try to study further her cases tomorrow, insyaAllah..

best thing today.. pesakit with pleural effusion.. all over her right lung.. towards pukul 5 tu jugak, keadaan pesakit makin teruk.. dan Dr. Aini decide to do pleural tapping.. ohh.. me dapat peluang to assist.. ๐Ÿ™‚ should remove 1L fluid tapi just berjaya around 400-500 ml.. but condition patient improve a lot after that.. will see x-ray result tomorrow macam mana.. if better.. ohh.. my day today end around 7pm.. waaa… letih.. balik2 gembira dan lahap betul makan nasi ayam mak masak~~~ ๐Ÿ˜€ oh tidak.. today belum mampu start study.. terketar2 lagi tangan rasenye.. lenguh la walaupun setakat assist pleural tapping..

nice and better experience than yesterday.. alhamdulillah.. ๐Ÿ™‚

Advertisements