Bismillah..

Salam wbt..

Seminggu dah dekat HMS.. 1st week ni masih rajin la ikut2 round kan.. pusing2 berdiri atas kaki sendiri.. masih bersemangat.. tatau la kan 2nd week macam mana.. harapnya masih sama.. hehe..

banyak jugak belajar seminggu ni.. yang paling banyak, belajar tentang short form! banyak betul short form dalam report.. kadang2 mmg blur la bile baca.. tapi nasib baik nurse dengan doktor memang layan je pertanyaan saya yang baru ni.. πŸ™‚ sekejap2, “akak, ni ape maksud die akak? BD?”.. “doktor, AEBA ape doktor?”.. AECOAD? = acute exercebation of chronic obstructive airways disease.. PID? prolapsed intervertebra disc.. bukan pelvic inflammatory disease je yer..

hurmmmm.. juga baru bertatih2 belajar nama ubat2an.. walaupun dah belajar banyak kononnya pharmacology, maybe knowledge secara practicalnya di Malaysia ni setahap tadika lagi.. but i do believe, everything pun akan kite belajar masa HO nanti.. HO is the time to learn everything pun kan..

for me, best juga 1st week ni.. πŸ™‚
Monday – vaginal examination and blood taking..
Tuesday – pleural tapping
Wednesday – joins lectures from pakar surgeon.. on Nutrition Support..
Friday – intubate 2 years old boy

test teka, what type of disease ni? πŸ™‚

sepanjang Rabu hingga Jumaat, saya banyak fokus pada study cases.. dah berani pandai2 sikit kan.. amik rekod patient, do history taking, tak banyak la kes hebat2.. mostly pun hypertension, DM, ESRD, pneumonia.. musim2 hujan ni, banyak la kes acute exercebation of asthma or COPD.. ape yang saya belajar, we can’t 100% sure of diagnosis due to lack of US, CT, MRI.. bla… bla.. but as best as they can, to get diagnosis from history, clinical, x-ray, to exclude critical cases, then start the treatment plan and monitor.. case yang difficult, terus la direfer HTAA Kuantan..

but saya agak jakun sikit dengan kes meliodosis, WPW syndrome, nephrotic syndrome + Cushing syndrome.. there is one case jugak, suspected cerebral abscess, or leptospirosis (penyakit kencing tikus).. orang asli, source of drinking water memang sungai.. dilated pupils, +ve Babinski, hemiparesis, dark urine.. tapi sebab refer Kuantan, tatau la kan the real diagnosis.. hurmm.. dekat HMS ni, memang 50% dekat wad adalah dari Orang Asli.. mostly mereka, case infection.. and the rest Melayu atau Indonesia, main case DM, Hypertension, ESRD..

ayah saya pun pesakit DM, memang kalau check random glucose pernah tinggi sampai 20.. sekarang ni kalau check, standard dalam belas-belas.. doktor belum prescribe ubat pada ayah.. cume suruh ayah jaga makan dulu.. diet.. kadang2 byk betul ubat2 kampung ayah amik yang claim untuk kurangkan kencing manis.. bukan saya tak setuju, cuma sedikit risau tentang kesannya especially pada buah pinggang.. alhamdulillah, pujuk2 ayah, die setuju untuk try Herbalife.. untuk lose weight.. i learn a lot from Zero 2 Hero Herbalife, especially tentang konsep Cellular Nutrition.. dan setakat pengetahuan saya selama ni, saya admit, konsep pemakanan sihat Herbalife sebenarnya bagus.. and i already try these products for 2 months dan sangat suka dengan produk.. πŸ™‚ tu yang beria pergi Zero 2 Hero for more detail about Herbalife.. iA kalau berkesempatan, berniat jugak nak share story about Zero 2 Hero..

For that, kami satu keluarga setuju untuk gunakan Herbalife for better health.. insyaAllah semua pun dengan keizinan Allah.. for that, dah order banyak stok Herbalife.. lepas ni, me akan coach and paksa my family untuk pemakanan sihat..

Herbalife @ dapur kat rumah.. πŸ™‚

Raudhah la paling semangat.. hari-hari, tiap pagi, dia akan bancuh teamix peach dekat ayah.. ayah pun suka rasa teamix tu.. alhamdulillah.. shake pun dorang suka.. since F1 saya dah habis, so sekarang ni satu family pun tak sabar tunggu order product sampai! πŸ™‚

Advertisements