Category: friends & family


~ 7 Eleven's cake + sushi tepi jalan ~

~ diky moc ~

~ thank you so much 🙂 ~

hehehe..

last Saturday..
yup.. hari sakan sedunia utk girls HK.. siang tu.. main perang2 paintball.. dah 6 tahun mengidam nak main paintball ni.. hahaha.. dulu2 mase baru kenal paintball, teringin sangat nak main.. (terpengaruh cerita omputih ape ntah masa tu..).. tapi tak penah berkesempatan..

thanks CZEMSA HK sebab akhirnye boleh jgk merase jadik *pengganas* seketika! oh tidak!! jadi tentera di medan perang seketika.. *kunun2*.. yang lagi best, team 1, our team yang menang! waaaaahhh.. hebat korang.. tahniah la buat kite2.. Nik, Adani, Aini, Qibah, Keyla dan saya.. 🙂 ~tak sabar tunggu hadiah dari pihak penaja! huhuhuhu..

Photobucket

Totally Spies pun kalah gini.. "Totally HK girls".. erkk.. bunyi gedik gler plak..

Photobucket

konon tgh tekun merancang strategi perang.. hohoho.. team 1 yg best!

 

tak sanggup nak ingat kenangan petang tu.. treasure hunts.. fuhhh.. penat! keliling HK dah pusing2.. semua tempat kitorang explore.. mmg HK explorace laaaa.. sedih jugak checkpoint last, kertas kitorang hilang.. setengah jam lebih kitorang duk cari kat taman tu.. hilang rupanya..

“itik dah makan kut kertas kite ~~” , 😦

malam tu.. sambung pulak bersakan.. huuu.. dari pengganas terus bertukar karekter malam tu jadi miss Khun Nid.. haha.. sawadikapppp!! LOL.. >.< diriku yang merepek.. hahaha.. tak sanggup pikir.. kuikui…

neway, it was a fun.. dapat jugak melepas gian nyanyi lagu thai walaupun serangkap jer yang hafal.. hahaha.. sape nak belajar taktik betulkan suara, boleh kontek saya yer.. hahahaha…

batch 02 sangat la havoc!!! LOL.. sengal la kite ni.. part merepek mmg no.1.. part berebut hadiah bunga tu pun mmg terbaik laaaa!~~ maybe we should make another ‘batch 02 Day Out’ after this..

HK girls batch 02!!

tahniah jugak sebab program Auction untuk Palestine malam tu boleh kumpul around 13,000 kc!! (betul kan?).. Bid, Get and Donate!! insyaAllah pahala di sisi kalian.. *diri ini yang x berjaya membid sgt..* sedikit menyesal sebab x berusaha nak dapatkan kasut Nike tu.. walaupun berkeinginan.. nyesal tak test kasut tu, entah kan muat.. hurm.. lupakan.. ~~

mood hari ni: MALAS sgt2.. walaupun kerja banyak dan masa ada terluang.. 😦 harap esok jadi manusia yg lebih berguna..

 

p/s: i miss u..

since sem baru ni.. terasa semput jugak masa saya.. walaupun apalah sangat aktiviti saya.. ~ oh diriku yang manja.. tidak tahu menggunakan 24/7 masa yang adil Allah beri untuk semua..

masa.. 14/03/2011.. 10:49pm..

siapakah saya hari ini? ~masih.. masih.. masih..~

rindunye pada yang tersayang kat rumah.. moga semua sentiasa di bawah lindungan dan rahmatNya.. dipermudahkan segalanya.. moga Allah sentiasa memberi petunjuk dan rezekiNya…

4 months left.. *counting..*
bertahan please.. *pray..*

mood: rindu~~~

salahkan Nina kecik ni.. tengok je video ni, terus rindu rumah.. owhh.. been a long time we don’t have a trip together.. was thinking about Raudhah.. kesian dak kecik tu.. terperap jer kat Muadzam tu.. huuu..

Sekalung penghargaan..

sekalung penghargaan dan jutaan terima kasih diucapkan kepada sahabat2 sekalian.. errr… (skema giler ayat.. kuikui..)

okay.. takde.. post ni khas untuk ucapkan sangat2 terima kasih dekat sahabat2 semua.. yang wish my birthday 15 February lepas, yang bagi kad, Koin, Rian.. bagi hadiah.. dan especially buat orang yang bertungkus-lumus berperang kat dapur untuk buat kek for me~~ so sweeeeeeetttt… i know yang nak buat kek tak senang.. heeee.. tak expect pun, ade jugak orang buat surprise.. ye la.. kan dah lewat seminggu time tu..

terima kasih sangat2 kepada my usrahmates, Hasniza & Anis Amira yang berperang sakan buat kek ni kat Raudhah.. walawessss.. korang memang TERBAIKKKKK!!! 😀 siap lapis2 lagi kek tu.. siap tabur white choc lagi.. fuuuuhh.. memang sakan lemak2 i terkumpul balik.. Anis, tengok.. kek u la best sangat, tengok kan i dah menebal balik.. wawawawawahahahaha..

dah lame dah tak men tiup2 lilin.. tenkiu korang... 🙂

3 dara pingitan.. my usrahmates yg sweeeettt..*kipas2* Has, Qibah, Anis.. i tunaikan janji i msukkan pic korang dlm blog 'glamer' i.. hahaha..

lapis2 lagi tu.. isk isk.. terliur kan? kan? tipu la tak.. hehe.. 🙂

muka bahagia makan kek.. yummy! if tau kate nak wat surprise, leh pakai cun2 skit.. ni selekeh gile.. mentang2 umah Musab depan umah je.. bak kate Didie, "Ko ludah, confirm sampai je kat Musab tu..", tibai kene gelak Didie haritu.. hahaha.. lawak la peribahasa didie..

tenkiu jugak kat Qibah.. susah payah gi cari hadiah.. sebab nak beli hadiah untuk saya, 1st time Qibah masuk ATRIUM! tahniah! hehehe.. sedangkan ATRIUM tu dah jadi tempat saya lepas tension study.. window shopping.. (pelik ek? Atrium ade ape la nak window shopping.. kehkeh.. sebab dekat ngan rumah kan..) punye la risau Qibah mau beli seluar tidur untuk saya.. takut tak muat.. hahahahaha.. ye la kan.. orang XL kan.. payah sikit.. dun worry! selesa dipakai seluar tu.. memang bertambah masyuk la tidur i..

hadiah from my usrahmates! tenkiu!! korang memang terbaik laaa!!

“Nak bagi kak Raini ingat usrah walaupun time tidur..”, hahahaha.. sengal jer ek korang.. tapi kan.. adakah menambahkan lagi kenyenyakan tidur saya sebenarnya?.. sebab kat seluar tu siap tulis……

wake up LATE.. xcukup late lagi ke saya bangun.. hehe..

tenkiu jugak buat Ijti.. Kak Belle yang masak2.. sedappppp.. 🙂 jazakillah semua.. tak terbalas keterharuan saya dengan apa yang korang buat usrah lepas..

hari ni, Dalila bagi hadiah sarung notebook.. hasil tangan sendiri.. gile la rajin Dalila menjahit.. dan sangat la cantik!! i likeee!!

“Raini, ko beli buku usrah baru kan? meh aku nak pinjam buku tu, nak bagi hadiah kat ko..”…

tadaaaa.. cantiiikkkk... tenkiu Dalila!! ni yg i syg u lebih ni!

Dalila kan.. tiap2 tahun die bagi hadiah kat saya.. saya je selalu sangat terlupe hadiah die.. huuu.. dan kalau hadiah die, mesti yang berseni2.. kreatif betul die.. rajin sungguh..

ni plak hadiah from Aslina.. tenkiu As!! like! As.. anda sangat laaa baik hati.. moga Allah balas jasa baik ko As.. RAHSIA kita.. heeee..

ni hadiah Rian.. tunggu nak pakai 'debut'.. siyes baju ni sangat laaaa sesuai utk debut.. hehehe.. simpan dulu.. Rian, thank u so much! Rian tetap buah hati kesayangan kite no matter what~~ jiwang ekk.. huhuhu..

kadang2 rasa bersalah sebab ignorant.. selalu terlupa birthday kawan2.. haish.. tak patut betoi kan.. huuu.. hadiah pun kadang2 terlupa terus nak bagi.. makin dewasa maybe, kepentingan birthday tu makin kurang rasanye..

but after all, still it is the only day in a year that special for you.. and it was really a pleasure if kawan2 sekeliling still ingat, celebrate, bagi hadiah, wish, or anything.. even just simple greeting like HB.. at least, break jugak for a while rasa sunyi.. sunyi yang kadang2 tu makin terasa makin meningkat umur.. dalam rasa keseorangan tu, rasa jugak terisi dengan ade sahabat2 sekeliling.. 🙂

tinggal hadiah dari orang Malaysia jer.. tak sabar mau balik dan tuntut hadiah tu~~~ janji tetap janji~~ heee..

 

once again, thank you so much.. jzkk.. ukhwah kite kerana Allah, sahabat2 sekalian.. tiada sorang pun yang terkecuali.. rasa sayang kerana Allah.. moga diperkukuh kasih sayang between us.. insyaAllah.. moga Syurga buat diri ini dan semua.. insyaAllah.. aminnnn…

berdebar.. dengar berita pasal pelajar Malaysia kat Mesir sekarang.. dengan keadaan huru-hara semua.. hurm.. doakan yang terbaik untuk semua.. ramai kawan-kawan saya yang belajar kat sana.. kawan2 SESERI, kawan2 Muadzam Shah.. even saudara saya pun ada belajar kat sana.. Mirul.. hope korang semua ok.. dijauhkan dari segala yang tak elok.. insyaAllah..

baru telefon mak.. suruh tanyakan Kak Kah, kalau-kalau Mirul ade call.. bagitau keadaan die kat sana sekarang.. ni la dugaan belajar kat negara orang.. in fact, bukan pelajar Mesir je yang tengah problem.. even keadaan student kat Russia pun.. walau mungkin tak seteruk Mesir sekarang.. Czech? jauhkan la ya Allah..

but then.. Czech sekarang pun ala2 nak menyekat foreigner masuk.. visa pun semakin susah nak buat.. makin leceh.. macam2 bende.. insurance pun makin mahal.. statement account bank.. etc.. etc.. mujur jugak JPA settle semua cepat2.. lega sudah..

those yang nak tahu update pasal student Malaysia kat Mesir sekarang…
klik : Krisis Mesir, nasib Pelajar Kita

dari yang terbaru.. alhamdulillah pelajar dah start packing2.. gerak ke Jordan, Arab Saudi, Libya.. kerajaan dah dapat green light untuk keluarkan student dari Mesir..

dan saya ada bace blog ni.. rentetan kisah Mesir.. untuk sesiapa yang nak tahu apa yang jadi sebenarnye briefly..
klik : Memahami keadaan di Mesir dan punca

saya yang ignorant.. 😦

semalam ‘birthday’ blog ni.. dah 3 tahun sudah umur blog ni.. tapi….

 

23/1/2010

birthday Syiqah.. adik sy sorang ni dah umur 17 tahun dah.. cepat je rase.. macam budak je lagi die ni.. haha.. tahun ni SPM la die.. harap2 dapat la die skor gempak2 cam before2 kan.. sekarang kan budak ramai yang pandai2.. competition tinggi.. ingat lagi die frust menonggeng jugak, sebab xde rezeki ke sekolah asrama penuh walaupun result PMR die 9A.. sekolah impian die: SESERI (Sek. Men. Sains Seri Puteri).. mau jugak die ikut jejak langkah long die ni.. hehe.. tapi it’s okay.. kat mane2 pun kan.. yg penting usaha diri, kesungguhan utk kejar ape yg kite nak.. insyaAllah, sy yakin dengan Sek. Men. Keb. Muadzam Shah.. since sy pun anak didik asal dari sekolah tu.. and i know how good cikgu2 kat sana.. no doubt.. 🙂 just Qah jer cukup bersungguh ke tak..

jakun membedah katak.. kehkeh.. tape2.. long faham pasaan hang.. kuikui..

rindu pulak kenangan2 sekolah dulu.. tengok budak2 zaman sekarang.. senang jer.. curik2 amik gambar dalam kelas, pastu upload kat facebook.. kitorang pulak zaman dulu, mane nak ade henpon2 kamera ni.. zaman tu henpon nokia 3310 yg glamer.. kire sape ader tu mmg hebat la tu.. sekarang ni, sape yg ade henpon tu, orang pandang sipi sebelah mate je..

“Ape barang.. orang buat baling anjing je”.. LOL.. tapi ade gak org suke pakai phone tu.. alasan?

“senang kalau gaduh dgn awek, boleh baling terus kat dinding.. berkecai, pasang balik, still ok! henpon baru mesti rosak” haha.. (ini dialog benar dari seseorang yang saya kenal)  lepas ni pakai phone baru, sila jangan baling2 ke dinding lagi yer.. awek da xbuat hal kut.. 😛 (aik.. melalut entah mane da..)

nokia 3310.. cun jgk ape.. stakat nk sms, call.. ok la..

teringat pulak dulu2.. mase sy form 5.. sakan gak bgambar.. ppantang ade org bwak kamera.. konfem mnyelit! tp mse tu.. mne upload2 ni.. sumer pn cuci je.. rindu plak nak tgk balik.. tpi ade kat mlysia la.. 😦 bape kerat je yg still ade.. ni pun korek friendster balik..

Photobucket

kenangan dorm dendro 6 @ SESERI..

Photobucket

pic kelas 5 adioda.. kelakar jer sumer.. riang gumbira jer.. 🙂 manekah saya?

entah tadi.. macam ade terlintas kat quote ni.. “Picture will not change even people in it changed”.. puas dah google balik, kat mane la yang saya terjumpenye.. stress pulak xjumpe cari.. hoho.. well, it’s true indeed.. capture the moment.. bile tgk balik gambar2 lame.. teringat kenangan time tu.. feeling time tu.. 🙂 nice kan..

my family raye 2004

my beloved family raya 2010

ape bezenye yer?  hurm.. yg still sama.. sy masih pucat mcm dulu2.. kaler muke satu tone jer.. hoho.. size jgk still besar.. (or smkin mmbesar? erkkkk…) mak masih jugak maintain kecik.. maintain jgk merah lipsticknye.. kehkeh.. ampun.. ayah still jgk dgn muke nampak cam garang nye.. hehe.. Syiqah masih jugak manje dgn ayah.. huuu..

yang bezenye.. Qah dari ‘Rasyiq si budak manja’.. dah jadi anak dara ayu.. siap lilit2 selendang lagi.. kalah along die.. huahua.. ade jugak potensi langkah bendul ni.. Raudhah dah tak mampu didukung alongnye.. sudah besar dan nakal.. bkali2 snap pic sbb budak kecik gedik ni la.. susah betul nak duduk diam.. haishh..

rindunyeee…
oh masa berlalu.. sekejap je rase..
apepun.. mase yang lepas takkan dapat dikembalikan.. tapi memori yg tercapture dalam gambar akan selalu reminds us of our past.. ingatkan saya of the old me.. 🙂 agar x lupe kat mana asal kite.. siapa kite semalam.. *apekah?*

okies.. lastly.. once again.. Selamat Hari Lahir buat Nurul Rasyiqah Mohd Ramli.. tengok ni, long siap buat post lagi untuk hang.. jgn komplen2 dah..

“kawan2 long sumer wish dah, long jer belum wish..”

hahaha..

Kak Cik Aisyah..


Anak kepada sepupu saya.. umur Aisyah ni sebaya dengan adik saya Raudhah si budak nakal, 7 tahun.. bezanya, sejak kecik lagi Aisyah ni tabah hadapi ujian penyakit dari Allah..

mase summer yang lepas, sempat saya try dengar bunyi jantung Aisyah dengan stethoscope saya.. terkejut jugak dengar bunyi murmur yang kuat.. sempat saya hulurkan stethoscope pada Abang Chik, untuk dengar bunyi jantung anak dia.. lain kan?

saya tanya Kak Zan, “doktor cakap apa pasal sakit Aisyah?”.. laju je Kak Zan jawab dengan hebatnya, “Hypertrophic Cardiomyopathy”.. dengan ilmu Pathology yang tak seberapa, dapatlah jugak saya sikit gambaran tentang sakit Aisyah..

kiri:normal , kanan:HCM (ada variasi penebalan dinding.. ni salah satunye..)

Hypertrophic Cardiomyopathy (HCM) ni adalah penyakit jantung yang jarang2 ada.. penyakit ni adalah di mana ade bahagian kat dinding jantung yang menebal lebih dari biasa.. area yang kebiasaannya menebal adalah dinding tengah (septal) jantung.. dinding yang tebal ni menyebabkan aliran darah yang dipam keluar dari jantung terhalang, tersekat sedikit oleh dinding tu.. bunyi murmur yang dengar tu adalah bunyi aliran darah yang tersekat (ala2 mcm air paip laju mengalir, tibe2 sekat sikit aliran air tu.. ade bunyi kan?? kan? try test tgk klu xcaye.. heheh..) disebabkan sekatan tu,  jantung terpaksa berkerja keras untuk pam darah keluar.. supaya darah dapat di supply ke seluruh badan secara optimum..

Septal Myectomy

saya pun tak bertanya lanjut tentang jenis operation Aisyah kat IJN.. tapi, kalau memang HCM, treatment melalui operation sepatutnya adalah Septal Myectomy..

Septal Myectomy ni adalah operation di mana pakar bedah akan memotong dan membuang lebihan tebal dinding yang halang aliran darah tadi.. insyaAllah, aliran darah selepas operation ni akan lebih lancar dan dapat kurangkan beban kerja jantung untuk pam darah keluar.. 🙂 kirenye insyaAllah kualiti hidup yang jauh lebih baik..

saya mungkin salah memandangkan info yg xbyk tentang keadaan Aisyah dan juga ilmu yang masih terlalu cetek.. (belum lagi seorang doktor..huhu.. lambat lgi..).. post ni sekadar sumbangan kerdil saya untuk perkongsian dengan famili besar saya yang concern tentang Aisyah.. papepun, Kak Zan dan Abg Chik mesti lebih tahu keadaan Aisyah yang sebenar..

papepun, semoga hari-hari Aisyah selepas ni lebih baik, berbanding hari-hari sebelum ni.. insyaAllah.. aminn.. doa untuk adik Aisyah dari Kak Nurul kat sini.. 🙂

With Love,

Nurul. .

Wall..

life quote Pictures, Images and Photos

I come across this quote while searching for previous post of LIFE..

smile.. oh.. coincident? i just somehow recently had nice talk with a group of friends of mine.. muhasabah my own self.. my own attitude and personality.. i kind of admit their said.. that i just somehow purposely put a wall – like a shield – shielding others to get into my private space.. like everything is only on the surface, not too deep inside..

i had fun, befriend with others.. make new friends – at that moment, that event – and when it ends, it will be the end too – if it happen that we’ll meet again, then it will.. and vice versa.. kind of.. *warning: don’t attach to me if u don’t truly care*.. i’m a detached person *admit*.. but then, i do hope for someone to kick the wall saying “this wall is easy enough for me”.. hohoho.. *merepek apekah??*


why is it so? like a snail in it’s shell.. because i’m fragile.. not strong enough.. *admit lagi* once i let someone in my private zone, when i trust someone, when i truly care and love for someone.. i mean it wholeheartedly.. i do expect more.. and *kedebuk-kedebuk*.. fall and wounded..

i’m bad at expressing verbally my ‘not-so-hidden’ care and love.. to those who already freely enter the zone.. kind of.. *i’m better at pleasing the world than showing my love to those surround me*.. hoho.. konon2 ‘action speaks louder than words’ la.. then, when Koin gave me this song..

true.. true.. true.. *admit lgi lgi*.. sometimes.. i did try to show.. but it might not work out that well.. and at the end..

i will let go~~ step back might be best~~ should not get too involve again~~ blah blah blah.. ~~ go on with my life.. put back my shield..

words to live by Pictures, Images and Photos

mood: menulis, jiwang, analisis diri, merenung masa lepas.. senyum 🙂

Budget 10/11??..

menyimpan.. saving..

duit.. money.. penize.. –> klu dilukis mind map pebende yg ade dlm kepala sy sekarang.. big part of them rite now is.. MONEY.. uhh.. sound like materialistic jer.. am i? *geleng2,angguk2* huh..

ble pkir2 blik, for these past 3years kt sini, belum btul2 dpt menyimpan amount of money yg btul2 x ‘ter’pakai.. kire yg btul2 saving.. klu saving pn, simpan -> jalan2.. simpan  -> balik Malaysia.. but then these 2 things = WAJIB.. rugi klu dah kat Europe tp xtravel Europe.. dan of course la.. sy nak blik Malaysia utk cuti summer..

dan if da balik Malaysia tu.. duit2 baki yg tsimpan.. surely nk digunakan utk famili yg tersayang.. baju raye, preparation raye, kuih raye, shopping tu, shopping ni.. satu kepuasan ble dpt belanja famili.. bile lgi kan.. after all,  i’m 21 this year.. with ‘salary’ of 700euro per month.. for my job as ‘medical student’..bkn knak2 kcik lgi nak rely finance ngn famili.. instead, satu kepuasan ble sy mampu tolong kewangan famili.. as much as i’m able to..

“Long, nnt nk ratakan simen depan kedai..”
“Long, nk byr duit gaji pekerja.. dorang nak balik raye..”
“Long, nak baiki rumah tok.. ade org nk sewa..”

for a while, i feel like a grown-up child of my parent.. for a while, i feel like a responsible person.. rse mcm ‘wanita berkerjaya’ dah.. hohoho..

and now.. berazam utk saving duit.. at very least, i hope i can help my parent more.. for next summer.. yosh!

p/s: sekarang ‘ter’develop new hobby.. duk mengira je dalam kelas.. ada je bende yg nak dikira.. huhu.. tatau la..

Spring time..

WELCOME

Spring 2010..

photo: Afif Zainuddin

“Tidakkah engkau lihat..

bahawa Allah menurunkan air dari langit..

lalu bumi menjadi hijau?

Sesungguhnya Allah Maha Halus lagi Maha Mengetahui”…

Al-Hajj(22): 63


Dan Allah telah meratakan bumi untuk makhlukNya..

Di bumi itu ada buah-buahan dan pohon kurma yang mempunyai kelopak mayang..

Dan biji-bijian yang berkulit dan bunga-bunga yang harum baunya..

Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?

Ar-Rahman(55): 10-13

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


In Memories…..

Spring 2008

Location: Prague…

In Prague..

Spring 2009

Location : Fakultni Nemocnice (Hospital University) Hradec Kralove..

Syukur atas nikmatNya..

Thank You Allah..