Category: medic & study


Marry a DOCTOR ~

randomly, just come across wall picture yg dipost oleh kawan2 di facebook..

favorite : point 2 and 11 ~ agreed 🙂

salam wbt..

actually, i need to do case report study for my elective subject, Selected Chapters in Clinical Nephrology to get credit this Monday.. fuhh.. but then biasa la kan.. dugaan poya2 di atas katil dan di hadapan laptop adalah lebih menarik dari meneruskan study, atau kerja.. erkkkkkk… okay2, take it as berehat sebentar bersama Kit Kat.. hehe..

this whole week, alhamdulillah lepas sudah seminggu practical kat Cardiology Department.. insyaAllah, one more week to go in ward C (also Cardiology ward).. next week, gonna be a tough hectic week.. double practical week : Surgery and Internal.. huhuhu.. tak tahu la kan.. messed up jugak my plan.. i was planning to do my Surgery practical at PPUM (Pusat Perubatan University Malaya) tapi entah lah, memang tak berjodoh kut dgn PPUM.. my application for Internal was unsuccessful, kemudian pulak apply utk Surgery, my application for Surgery was unsuccessful too.. it’s all His plan.. surely, i can’t complain much for i know it must be the best for me.. that’s a strength of a believer.. 🙂 beruntung jadi hamba yang ada Allah guides us..

(reserve space for picture.. next few days, mau amik gambar.. hehehe..)

so, since this whole week i was in Cardiology Department, so, use that opportunity to find a good case to present in my elective Clinical Nephrology.. so, on first day, Dr. Svarcova asked us (me and Dalila) to take blood pressure of one patient.. so, dengan kemahiran yang masih di tahap darjah 1 bab ambik blood pressure ni, ambil lah kitorang pun.. 140/30.. weird benor ni.. cuaks jugak.. but then, it’s because she had secondary hypertension due to her renal problem.. i see the moonlight.. ooooo… renal patient.. terus cop ngan doktor tu nak tengok rekod patient for my elective.. heeee…

so, little note that might be interesting for some of you:

a patient who was on regular hemodialysis due to Chronic Renal Failure, been infected by Enteroccus faecalis via AV fistula and now suffered from Acute Infective Endocarditis.. ATB treatment was difficult because she is allergic with ampicillin, resistant to gentamicin.. so the only possible choice is vancomycin.. but it’s side effect : nephrotoxicity.. that might worsen her kidney.. she also has Diabetes Mellitus type 2 with complication: Diabetic Nephropathy.. also has Lupus Erythemosus that might worsen her glomeruli..

enough la kan Raini with medical jargon.. bla.. bla.. bla.. *_* sila continue di Power Point presentation anda.. *sigh* *kurang rajin*

and last Thursday jugak, we had lawatan ke Nechanice Substance Abuse.. lawatan kelas Psychiatry.. menarik.. those with alcohol dependent, drug addiction, and gambling addiction been treated there.. dengan kata lain dalam bahasa Melayu nye, Pusat Pemulihan Dadah.. what i found quite interesting is the fact that: successful rate of completely recovery from addiction was quite high in Nechanice.. entahlah, kat Malaysia kalau kata orang yang masuk Pusat Pemulihan, bape kerat je yang betul2 bebas from bende alah tu.. statistik penagih berulang semakin tinggi.. dan juga penagih baru.. hurm.. i don’t want to comment in details..

then, apa yang membuatkan successful rate here quite high? ACCEPTANCE by community.. yup.. that is what the doctor told us.. there is nothing like STIGMA towards those who been treated here.. when they come out to community, they will even able to work normally, live normally without stigma by community, even possible of becoming a professional.. penerimaan masyarakat.. sokongan dari orang terdekat.. the most important thing is: they want to be treated like normal human being..and in here they were been treated like normal people..

i was asking the doctor, is it possible for a drug addict to recover from his addiction himself without going to any center? bahasa mudahnya, boleh ke berhenti dadah sendiri kalau tak pegi pusat pemulihan? since we know how certain drugs can leads your life to hell.. and he answered: SURE, if someone have strong will to stop..

bila la Malaysia akan jadi tempat yang selamat untuk didiami? kurang kadar jenayah, kurang masalah sosial, aman sejahtera dalam erti kata sebenar? bila semua orang kembali kepada fikrah Islam, kembali berlandaskan Al-Qur’an dan As-Sunnah..

Psychiatry clinic Nechanice

lgi byk bgambar dari jumpe patient.. lol.. salahkan cikgu.. huhu..

well, Psychiatry is really an interesting field.. (and relax too.. hehe..)

Cardiology is interesting too.. (still..)

ahhh.. dah start berangan2, start nak peningkan kepala pikir arah tuju masa depan specialist.. *berangan* *off to sleep~mimpi*  😛

21st May 2011..

kalau tahun lepas, dalam date2 ni saya tengah nazak sedang bertungkus lumus berperang dengan Pathophysiology.. stress study yang amatlah terasa.. dan terus pulak dengan Pathoanatomy sehingga 7 July.. terasa lelah dan lama sungguh exam period.. alhamdulillah setahun sudah saya tinggalkan waktu itu.. setahun sudah berlalu masa2 genting itu..

buat sahabat2 yang sedang berjuang sekalian, selamat bermujahadah.. sesungguhnya beruntunglah kita punyai Allah untuk meletakkan sepenuh harapan dan tawakal kepadaNya.. sesungguhnya beruntunglah kita punyai Allah yang sentiasa punyai waktu untuk hambaNya yang kerdil ini.. walau Dia yang Maha Sibuk mengurus semesta alam ini… namun Dia juga yang Maha Mendengar doa hambaNya, yang Maha Melihat usaha kesungguhan hambaNya.. insyaAllah.. Allah bersama kita semua..

time2 struggle for Physiology dulu2.. @ Medical Library..

kita hamba yang tersangat lemah.. kadang2 lesu, tewas dengan dugaan ‘tekanan’ ‘stress’ belajar.. *terutama juga diri ini*.. kadang2 tiba2 je hilang dibawa arus SEMANGAT MOTIVASI untuk teruskan bermujahadah belajar.. nasihat buat diri ini, juga buat semua.. *lempang pipi kanan, lempang pipi kiri* WAKE UP!!! WAKE UP!!! it’s not a time for you to GIVE UP! compose yourself! sikit lagi!! hehehe.. ok.. tak perlu lempang.. just suruh kawan tolong lempangkan.. *upssss*

if so x berjaya jugak, take a break.. have a time for yourself.. beruzlah seketika.. muhasabah.. fikir tentang perkara yang distract your focus.. try to find a way out of that ‘distracting’ thing.. and try to settle down.. *pandai pulak membebel*..

but then, just remember that, ahead of you, there are lots of doctors, seniors, who once be at your place, struggling just like you do, might even worse, and we are still facing the same thing like you even today.. we are still struggling too.. medicine is always about learning.. we will never stop learning.. we HAVE to love to learn forever (part ni yg xbest.. huhu..) but that is our journey~~

as 1st year medical student ~2007~

once upon a time... as a fresh new medical student... time jakun 1st time bedah mayat..

as time goes by... belajar nursing skill..

men cucuk2 pulak..

start belajar ambil darah between us.. ~2008~ 2nd year~

start jumpa patient.. check patient.. ~2009~ 3rd year..

as 4th year student, a step closer to be like a real doctor.. spend most of time in hospital, with patient, in various department.. various specialty.. learn to diagnose, to think of management, of treatment.. finally full practical part of our study curriculum.. 🙂

~2010~ operation theatre.. 🙂

curi2 amik gambar dlm OT.. 🙂 kalau dulu, just tengok dalam tv je, dan berangan.. now, tak sangka..

@ Department Neurology ~

~2011~ follow Dr. Horacek in outpatient...

doctor2 tgh evaluate ECG ~~ hoho..

memang betul.. life as medical student might be stressful and hectic.. yang kadang2 timbul rasa ragu2 tentang jalan yang dipilih.. timbul rasa menyesal dan segala bagai hasutan syaitan kat telinga.. tapi, if you reflect back of your life as medical student, don’t you feel like it’s one of greatest NIKMAT that been given to you by Allah? an opportunity to learn more about yourself (secara anatomy dan physiology nya, juga secara psychology nye..) isn’t it really amazing thing to begin with?.. and if all of us finally graduate and become a real doctor (insyaAllah…), isn’t it a great opportunity given by Allah to you? for you to easily have big INVESTMENT in the life after?

kalau ditanya di akhirat kelak, pada anggota tubuh tentang apa yang telah dilakukan semasa masih hidup..

“Allah, tubuh ini dulu pernah keletihan membantu meringankan kesakitan manusia lain..” *sweet kan*

“Allah, tubuh ini pernah letih, dalam kelesuan membantu manusia lain, tak lupa beribadah kepadaMu”.. *semoga diri ini tak terkeluar dari golongan ini..

“Allah, tubuh ini pernah lesu, dalam kelesuan membantu manusia lain, juga beribadah, tetap lagi gagah menolong agamaMu, menggerakkan tanggungjawabnya sebagai khalifah…”.. *Masya Allah.. kalau la begini jawapan anggota tubuh, beruntungnya manusia itu.. nak bermimpi tentang ini, terasa malu sendiri.. huhu.. jauh sangat~ kerdil sungguh~ masih mengejar~

“Pada hari ini Kami tutup mulut mereka; dan berkatalah kepada Kami tangan mereka dan memberi kesaksianlah kaki mereka terhadap apa yang dahulu mereka usahakan.”

Yasin (35) :65

and we do still have fun dalam ke’hectic’an study rite? we still have our social life rite? kita masih gembira dan masih punyai masa sebenarnya.. 🙂 cuma sesekali kita diuji dengan kesibukan exam, dengan tekanan belajar.. and we are strong enough, rite?

ber'usrah' @ sungai bercabang.. 🙂

makan2 zaman kanak2 ribena Palachova dulu ~ kenangan..

alhamdulillah.. thanks Allah.. untuk setiap nikmat yang Kau beri..  4 tahun sudah berlalu.. semoga Allah permudahkan perjalanan untuk berbaki 2 tahun lagi.. insyaAllah..

Grad's Nite 2011 for 6th year students.. insyaAllah in another 2 years.. it will be our turn..

Selamat meneruskan perjuangan buat semua~~

Cekap ke?

Photobucket

isu dah lame.. tapi saje je nak menulis.. doktor oversea xcekap? huuu.. susah hati dengar.. tercabar semacam gak.. penat2 kite kat sini bertungkus-lumus.. senang je di ‘label’ macam tu..

“ko student medic oversea? confirm xcekap cam dak local”.. local of course la benefitnye sebab terlatih dengan situasi kat Malaysia.. mane mungkin leh samakan dengan kami yang kat oversea.. penyakit pun dah lain.. treatment pun lain.. kat Malaysia ade Borreliosis ? xde kan.. kat Czech ade Denggi? takde jugak kan.. tu baru sikit yang beza.. banyak lagi yang bezanye..

teringat mase wat practical 2nd year tu.. nurse suruh saya amik blood sample dari vein kat lengan.. (venipuncture).. kalau ikut kitorang kat sini, selepas blood tu dah masuk dalam syringe tu, kitorang akan cabut syringe dulu, kemudian baru keluarkan needle tu dari lengan patient.. dan belum pape, saya kene confirmkan dengan nurse tu..

“Nurse, kitorang biasenye cabut syringe ni dulu.. ni cabut dua2 sekali gus ke?”..

“Jangan2.. terus keluarkan dua dua sekaligus..”.. even simple mcm tu pun.. ade bezanye.. alhamdulillah la mudah je buat venipuncture tu.. kalau tak, perghhh… malu kut.. dah la nurse tu siap cakap kat patient tu..

“Jangan takut.. ni doktor ni.. lagi hebat.. “..

memang la.. kalau pandang dari banyak aspek.. saya mengakui dgn hati, mereka pelajar Malaysia memang mungkin lebih cekap dari kami.. (cemburu jugak la kami kan.. ingat seronok ke belum pape orang dah cakap kami ni xcekap?)..

tu la.. 4th year practikal ni teringin sangat nak buat kat Malaysia.. sampai bila.. sampai bila.. sampai bila la nak ‘buta’ dengan sistem hospital kat Malaysia?.. bila lagi nak belajar amik history taking patient Malaysia, bercakap bahasa Melayu dengan best nye..

“Makcik, dah berapa lame makcik batuk? makcik batuk kahak ke? teruk ke? waktu bile teruknye batuk makcik? pagi ke? ke mase makcik buat kerje berat2? bla.. bla.. bla..”

instead of..

“Mate kasel? Jak dlouho? Jaky je to kasel? Je to horsi v rano? pri namaze?”.. ingat senang ker? alih2 ulang dialog ni.. (sila abaikan sebarang kesalahan grammar.. my czech… *_*)

Photobucket

sampai hati kut.. tak baik tuduh2 gitu jer..

ini jugak kire satu tuduhan secara generalisation.. datang melancong bukan belajar? perrrgghhh.. kite kat sini punyer la stress belajar nye.. dengan homesick dan sunyi nye.. dgn ‘burn out’ syndrome nye.. dgn study sampai nak muntahnye.. sampai naik sewelnye.. melekat kat meja study dari awal pagi sampai awal pagi balik.. *hyperbola..* cakap datang melancong saje.. tercabar jugak iman ni baca.. uikkk.. memang la melancong tu aktiviti wajib dak2 oversea.. tapi bukannya dak local x gi jalan2 jugak kan.. adoi~~

awak.. kami juga manusia.. ade limitation.. ade nafsu.. bukan robot yg dicipta semata utk belajar medic dan jadi doktor yg memenuhi expectation semua semata-mata.. jangan menghukum..

but then, tuduhan ni memang ada asasnya.. takkan pokok bergoyang kalau angin tak tiup kan.. melainkan kalau ade monyet bergayut, tapi orang je tak nampak.. dan salahkan angin semata.. (erkkk…)

yup.. we had fun.. playful.. tapi kami sungguh2 ok..

after all.. jadikan pengajaran buat diri ini.. dan buat semua.. jadikan cabaran.. prove that tanggapan mereka2 ini silap semata.. prove that, tak sia2 pun kitorang belajar oversea ni.. pakai duit kerajaan.. but then, pelatih Malaysia graduan dari Czech belum ade lagi yang mula berkhidmat.. takde sorang pun dari 3000 pelatih tu adalah graduan Czech.. so… tak perlu terasa apa2.. hehehe.. tunggu our 1st product keluar.. dear my senior2 sekalian.. buktikan Czech boleh!! 😀 hahaha.. dan kami pun.. 2nd batch baru.. kot kot la.. nanti keluar paper, pelatih graduan Czech Republic adalah yang terbaik dan cekap.. wahhh.. mana tahu kan.. kuikuikui.. aminnn..

kami bakal2 graduan doktor Czech 2013.. insyaAllah.. doakan kami.. ni pagi raya haji kene gi kelas.. sedih..

after all.. tanye la setiap pelajar medic, takkan ade sorang pun yang taknak jadi doktor terbaik, utk layak jalankan amanah sebagai doktor.. utk layak treat patient.. it’s nothing like ‘proud to be’ or ‘noble’.. it’s ‘responsibility’ after all..

 

 

mood : sengal.. gembira..

terima kasih Rian utk hadiah blouse yg menambah semangat nak kecikkan badan.. i like sgt2!!!~~ tenkiu Koin for card yg kiut~~ 🙂

 

 

berdebar.. dengar berita pasal pelajar Malaysia kat Mesir sekarang.. dengan keadaan huru-hara semua.. hurm.. doakan yang terbaik untuk semua.. ramai kawan-kawan saya yang belajar kat sana.. kawan2 SESERI, kawan2 Muadzam Shah.. even saudara saya pun ada belajar kat sana.. Mirul.. hope korang semua ok.. dijauhkan dari segala yang tak elok.. insyaAllah..

baru telefon mak.. suruh tanyakan Kak Kah, kalau-kalau Mirul ade call.. bagitau keadaan die kat sana sekarang.. ni la dugaan belajar kat negara orang.. in fact, bukan pelajar Mesir je yang tengah problem.. even keadaan student kat Russia pun.. walau mungkin tak seteruk Mesir sekarang.. Czech? jauhkan la ya Allah..

but then.. Czech sekarang pun ala2 nak menyekat foreigner masuk.. visa pun semakin susah nak buat.. makin leceh.. macam2 bende.. insurance pun makin mahal.. statement account bank.. etc.. etc.. mujur jugak JPA settle semua cepat2.. lega sudah..

those yang nak tahu update pasal student Malaysia kat Mesir sekarang…
klik : Krisis Mesir, nasib Pelajar Kita

dari yang terbaru.. alhamdulillah pelajar dah start packing2.. gerak ke Jordan, Arab Saudi, Libya.. kerajaan dah dapat green light untuk keluarkan student dari Mesir..

dan saya ada bace blog ni.. rentetan kisah Mesir.. untuk sesiapa yang nak tahu apa yang jadi sebenarnye briefly..
klik : Memahami keadaan di Mesir dan punca

saya yang ignorant.. 😦

semalam ‘birthday’ blog ni.. dah 3 tahun sudah umur blog ni.. tapi….

Colorful sangat sampai pening..

ape yg colorfulnye?

akhirnye.. after dah lama jugak tertunggu-tunggu jadual summer keluar.. finally.. semalam dah keluar.. even before Zuzana hantar emel inform pasal schedule, saya da bukak siap2 da.. hooo.. (excited sgt ker?)

bukan excited (excited la jugak.. haha..).. tapi sebab banyak planning2 untuk cuti summer nanti.. practical Internal Medicine (2weeks), practical Surgery (2weeks).. and those need early application.. if tatau date, susah la nak plan kan? plus.. nak agak, bile la boleh balik Malaysia ni.. tapi……………*sigh*… kecewa sikit.. sebab harapan nak balik bulan 6 terkubur dalam mimpi je la.. kelas habis pun end of June 2011..

so, plan B activated la kan.. jangan terpaksa plan C sudah.. (apekah?)

agak2 kan.. orang lain boleh paham x schedule ni? colorful kan? korang nye jadual ade colorful cmni?? hoho..

bak kate Zizi..

“whoaaa.. nmpkny korg da nak start rounds! welcome to 4th year for real!!! :D”

okay.. yup.. dah rase mcm dak 4th year betul da sekarang.. 🙂

jadual = packed

i da xde petang isnin, selasa dan rabu.. huaa.. 😦
isnin = Clinical Nephrology
selasa = Endocrinology
rabu = Cardiology & Angiology

nasib gak xclash subjek.. leceh nak tukar2 nanti.. ade kebarangkalian drop subjek ker?? tengok la nanti.. huuu.. harapnye tak la..

okies, adios.. Pharmacology dah panggil2 da.. hooo…

p/s: excited utk summer padahal winter exam pun tak setel lagi.. (teruk tul.. 😛 )

p/s: penat da tunggu duit JPA masuk.. dah hujung bulan ni.. bile la nak masuk.. uhuu.. since JPA baik nak setel insurans & visa.. ok.. saya akan sabar tunggu.. heeeee…

tak lama dah nak abih winter sem ni.. = tinggal lagi 7 bulan nak balik Malaysia = HAPPINESS..

tapinye…

nak abih sem = nak masuk exam term = kurang sudah mase rehatku = SEDIH…

dan lagi la…

nak exam = kene study sungguh2 = zombi la sy.. = STRESS!!!

tawakkal to HIM.. then usaha.. then tawakkal lagi dan lagi.. sentiasa.. mohon kemudahan dariNYA..

gudluck to myself.. to those yg bakal amik exam jugak..

selamat bertahan.. selamat berusaha.. selamat bertawakkal semua..

 

confuse.. what to do first?? how to start?mane hilang study mood ni??..

EVAR

Endovascular Aneurysm Repair.. (EVAR)

ni adalah cara yg minimally invasive utk repair aneurysm (dilatation of vessel caused by weakening of wall).. bahayenye aneurysm ni sebabnye vessel yg terlibat boleh rupture.. pecah dan mnyebabkan massive bleeding or complications lain depends on site affected.. yg paling frequent adalah Abdominal Aortic Aneurysm..

EVAR ni kirenye kite masukkan stent graft dengan gune catheter instead of open surgery..

so, tadinye, kelas Radiology ajar la teknik2 mcm mne nak masukkan bende alah stent tu.. fuhh.. siap kene berdemo lgi.. of course la kan bkn dkt pesakit.. sape ntah yg menyeru2 nama sy utk ‘membajek’ jdi doktor yg nak wat EVAR ni.. dgn ptolongan mereka2 yg jgk ‘membajek’ jdi nurse.. 😀 sengal je kut time tu.. dah la ngantuk, pstu berangan jauh lak tdi..

sy pn ikut je la.. mule2 insert needle, then guiding wire, pastu masukkan catheter.. godek2 catheter nak msukkan dlm renal artery.. berpeluh jugak.. hahaha..

“well, of course.. the guiding wire tip could damage the kidney..” kte si cikgu..

“the patient will be dead..” kte siapekah tdi?? hahaha.. ye la, men hentam je sumbat..

tpi klakar je lah kami2 mrepek tdinye..

wlpun sy msih ke’blur’an sebenarnye.. but it was a good practice.. trime kasih pd ‘nurse’2 yg mmbantu..

Kak Cik Aisyah..


Anak kepada sepupu saya.. umur Aisyah ni sebaya dengan adik saya Raudhah si budak nakal, 7 tahun.. bezanya, sejak kecik lagi Aisyah ni tabah hadapi ujian penyakit dari Allah..

mase summer yang lepas, sempat saya try dengar bunyi jantung Aisyah dengan stethoscope saya.. terkejut jugak dengar bunyi murmur yang kuat.. sempat saya hulurkan stethoscope pada Abang Chik, untuk dengar bunyi jantung anak dia.. lain kan?

saya tanya Kak Zan, “doktor cakap apa pasal sakit Aisyah?”.. laju je Kak Zan jawab dengan hebatnya, “Hypertrophic Cardiomyopathy”.. dengan ilmu Pathology yang tak seberapa, dapatlah jugak saya sikit gambaran tentang sakit Aisyah..

kiri:normal , kanan:HCM (ada variasi penebalan dinding.. ni salah satunye..)

Hypertrophic Cardiomyopathy (HCM) ni adalah penyakit jantung yang jarang2 ada.. penyakit ni adalah di mana ade bahagian kat dinding jantung yang menebal lebih dari biasa.. area yang kebiasaannya menebal adalah dinding tengah (septal) jantung.. dinding yang tebal ni menyebabkan aliran darah yang dipam keluar dari jantung terhalang, tersekat sedikit oleh dinding tu.. bunyi murmur yang dengar tu adalah bunyi aliran darah yang tersekat (ala2 mcm air paip laju mengalir, tibe2 sekat sikit aliran air tu.. ade bunyi kan?? kan? try test tgk klu xcaye.. heheh..) disebabkan sekatan tu,  jantung terpaksa berkerja keras untuk pam darah keluar.. supaya darah dapat di supply ke seluruh badan secara optimum..

Septal Myectomy

saya pun tak bertanya lanjut tentang jenis operation Aisyah kat IJN.. tapi, kalau memang HCM, treatment melalui operation sepatutnya adalah Septal Myectomy..

Septal Myectomy ni adalah operation di mana pakar bedah akan memotong dan membuang lebihan tebal dinding yang halang aliran darah tadi.. insyaAllah, aliran darah selepas operation ni akan lebih lancar dan dapat kurangkan beban kerja jantung untuk pam darah keluar.. 🙂 kirenye insyaAllah kualiti hidup yang jauh lebih baik..

saya mungkin salah memandangkan info yg xbyk tentang keadaan Aisyah dan juga ilmu yang masih terlalu cetek.. (belum lagi seorang doktor..huhu.. lambat lgi..).. post ni sekadar sumbangan kerdil saya untuk perkongsian dengan famili besar saya yang concern tentang Aisyah.. papepun, Kak Zan dan Abg Chik mesti lebih tahu keadaan Aisyah yang sebenar..

papepun, semoga hari-hari Aisyah selepas ni lebih baik, berbanding hari-hari sebelum ni.. insyaAllah.. aminn.. doa untuk adik Aisyah dari Kak Nurul kat sini.. 🙂

With Love,

Nurul. .❤

Billroth I

Clinical Surgery..

Senyum.. got chance to enter OT (Operation Theater) yesterday ..
after already 7th practical classes of Surgery!!
mungkin group kami ni yg pling lambat masuk OT.. jeles jugak kn dgr grup lain dpt tgk mcm2 operation.. Cardiosurgery, Neurosurgery.. etc.. etc.. dlm hati.. “bila la doktor aku ni nak bwk ktorg msuk OT plak.. sabar je la..”

Dalam rush nak pegi class Surgery semalam, *terlewat*.. tetibe Fara call.. “Raini, kat mana? cepat sikit.. sebab kite masuk OT”.. seriously?? finally.. urggghh.. time2 diri xprepare mental la plak dpt msuk OT.. huh.. *excited tetap jgk* mestilah kn.. kn.. kn.. 🙂

kene change clothes utk OT.. fuh.. disaster kut ktorang.. kehkeh.. *senyap2 sudah*

some info…..
patient: female in 50s with carcinoma of stomach (barah perut) with lots of comorbidity
operation: Billroth I (buang part of stomach with tumor, then stomach yg remain akan disambungkan balik dengan duodenum)

Billroth I (before)

after Billroth I

terjengket2 la saya yg xcukup ketinggian ni mengintai kat celah-celah doktor yg khusyuk membedah.. mujur ade kerusi tangga.. *alat bantu tinggi* boleh la nampak jugak.. terasa cam dlm medical drama plak.. hehehe… if only it’s cardiosurgery, confirm2 dah jauh berangan masuk Team Medical Dragon dah.. hehehe..

potong.. potong.. jahit.. jahit.. cut lagi.. “now, i just cut out the stomach.. this is the tumor area and we must cut few cm of healthy area too not to leave any possible tumor mass..”

2hours.. tu pun rase cam lenguh dah kitorang ni berdiri.. camne la ye kalau lama lagi.. huuu.. sungguh cetek lagi pengetahuan saya.. sungguh jauh dari layak lagi diri ini untuk jadi seperti doktor2 itu..